Инвеститорът на Рупите дължи 830 000 лв. на НАП

30.05.2018 13:46 0 | Прочетена (759)



Валентин Парапунов и съпругата му Костадинка от Петрич, които стоят зад спорния проект за къщи за гости в близост до минералните извори на „Рупите“, дължат 830 000 лв. на НАП. Данъчните няма как да ги съберат, тъй като фирмите, натрупали дълговете, са прехвърлени на подставени лица. Парапунови излизат на чисто включително чрез имотни врътки с терена в „Рупите“, на който сега ще строят, вместо да си върнат борча на държавата, пише сайтът Биволь.

Имотът, на който инвестира Парапунов е придобит от него и от фирмата му „Силвия-Ком“ ЕООД през 2006 г. за 1200 лв. и е с площ 11,9 декара. Още тогава в акта за прехвръляне е вписано, че той има ограничения за строителство – „курортни ресурси зона А. забранява се жилищно строителство и пром.строителство,геологопроучвателни дейност и др.“

Три години по-късно, през 2009 г. имотът е продаден на „Метал Груп Индъстри“, собственост на Атанас Божков. Неговата съпруга Доста Божкова е собственик на фирмата „Си 5 Трейд“, която на хартия се води инвеститор в имота на „Рупите“, макар че публично като такъв се изявява Валентин Парапунов. Предишното наименование на „Си 5 Трейд“ е „Пепино“ и до 2011 тя е била собственост на дъщерята на Парапунов – Силвия. За близостта на тази фирма с Парапунови говори и фактът, че през 2014 г. Силвия Парапунова й дарява недвижим имот в Петрич. Очевидно става дума за подставени юридически лица, които обслужват бизнес-интересите на семейството.

През 2011 г. „Метал Груп Индъстри“ продава обратно същия имот на „Силвия-Ком“ ЕООД за 9800 лв. Година по-късно „Силвия-Ком“ ЕООД продава терена на „Силвия-Ком ЛТД“ ЕООД. Ценният имот е ипотекиран в Уникредит Булбанк заедно с други имоти на фирмите срещу кредит от 1 милион евро.
По схемата „Гамишев“

Междувременно и двете фирми фалират, прехвърлени са на подставени лица и си сменят имената. „Силвия-Ком“ ЕООД става „Сидеро“ ЕООД, а „Силвия-Ком ЛТД“ ЕООД става „Ли Ти Ди“ ЕООД. Причината за този ход е прозаична: „Силвия-Ком“ има 401 750,00 лв. дълг към НАП, а „Силвия-Ком ЛТД“ дължи 429 702,00 лв. Сега тези дългове се водят несъбираеми, защото фирмите нямат имущество, с което да ги покрият. И двете фирми гирурират в списъците с длъжниците на НАП.

Както разкри по-рано Биволъ, депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев е използвал същата популярна сред длъжниците схема, за да се отърве от фирма с големи борчове към хазната. Схемата работи и до момента заради дупка в законодателството, която позволява да се прехвърлят фирми без удостоверение за платени данъци.

НАП вписва „Сидеро“ ЕООД като длъжник без обезпечения през юли 2014 г, но няма данни да си е търсила активно борчовете. Активна е обаче банката, която си иска парите. Така се стига до публична продан на имота на „Рупите“ от ЧСИ Виолина Тозева. В обявата за публичната продан (виж тук) изрично е посочено, че имотът попада в границата на защитена зона.

Преди да се стигне до публичната продан „Си 5 Трейд“ пробва да придобие имота без пари като се конституира кредитор на „Силвия-Ком ЛТД“. Включването на подставената фирма като кредитор обаче е закъсняло, тъй като банката има предимство.

На търга се явява другата подставена фирма „Метал Груп Индъстри„. Тя придобива имота в началото на октомври 2015 г. срещу 24 000 лв. Сума, която е крайно недостатъчна за покриването на заема към банката, да не говорим за огромния дълг към хазната. След няколко дни „Метал Груп Индъстри“ продава имота на „Си 5 Трейд“.

„Си 5 Трейд“ разделя терена на 4 по-малки имота и успява да им промени статута от земеделска земя на терен за застрояване по бързата процедура. Решението на  Общински съвет – Петрич за промяна на предназначението и ПУП-ПРЗ на имотите е гласувано декември 2015 или само два месеца, след като фирмата придобива терените. Впоследствие „Си 5 Трейд“ си вади строителни книжа да вдигне 15 къщи за гости, заведение и басейн. Защитеният статут на терените явно не се явява пречка за мащабното строителство.

Изводът от тази кратка имотна и дългова сага е, че ако държавните институции работеха, сега имотът можеше да е държавна собственост, а инвеститорът Парапунов да си изплаща дълговете, вместо да строи хотелски комплекс в защитената зона.
















Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |