София ще пробва водороден автобус

29.05.2018 15:39 0 | Прочетена (1191)


    "София проявява интерес към тестване на водороден автобус в градския транспорт и водим разговори за това", каза кметът на София при откриването на форум за приложенията на водорода, организиран в рамките на Българското председателство от Съвместно предприятие Горивни клетки и водород, БАН, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на образованието и Столична община.
Йорданка Фандъкова заяви, че Столичната община е първата в България, която проведе конкурс, и предстои доставката на нови 20 електробуса в София. "Очакваме първите през октомври, след което ще се включат постепенно в системата на столичния градски транспорт. Преди да проведем процедурата, проучихме тестово три различни типа електробуси. Това е принципът ни на работа. По този път трябва да тръгнем и за водородните автобуси. Защото нулевите емисии са възможни, а за мен като кмет зелените политики и опазването на качеството на въздуха са от изключително значение. Това е стратегически приоритет. София е пример и модел за привличане на науката, образованието и иновациите в развитието и управлението на града. За подобряване качеството на въздуха ние работим като изпълняваме мерките, които са в правомощията на общината: модернизацията на градския транспорт, строителството на метрото, енергийна ефективност и подмяна на отоплителните инсталации на общински сгради, оползотворяването на отпадъците като ресурс, възстановяване и изграждане на паркове.
Другата важна част е включването на гражданите. Столичната община е една от 88-те европейски общини и градове, които в края на 2016 година подписаха Меморандум за разбирателство със Съвместното предприятие Горивни клетки и водород. София бе домакин и на Работната среща за разработване на бизнес модели за въвеждане на горивни клетки и водород в общините и градовете от нашия регион през април 2018 г.”, разказа кметът.
На заседание на Съвета по наука към кмета на София е обсъдена работата по демонстрационни проекти например в електротранспорта. Започна и процедура чрез Столичния електротранспорт за закупуване на още 30 електробуса. София проучва опита на други градове, които са въвели водородни автобуси. Един от тях е Лондон. „По време на срещата си с кмета Хан една от темите, по които обсъдихме да получим експертна помощ, бе използването на електробуси и водородни автобуси. Ще очакваме да продължи работа ни и със Съвместно предприятие Горивни клетки и водород. Столичната община има приета схема за поставяне на 64 зарядни станции за електромобили", допълни Фандъкова.
На събитието присъстваха министърът на образованието Красимир Вълчев и евродепутатът Петър Курумбашев.






Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |