София ще прави инсталация за горене на боклука

Свързани новини

17.05.2018 12:06 0 | Прочетена (171)

 
София ще прави инсталация за горене на отпадъка. Това реши Столичният общински съвет след близо четири часова дискусия и скандали. "За" това София да строи нова инсталация, която да бъде построена на площадка на една от централите на Топлофикация- София гласуваха 36 съветници, "против" - 16, а шестима се въздържаха.
По време на заседанието кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че с пускането на новата инсталация част от старите мощности на ТЕЦ София вече няма да работят на пълен капацитет и по този начин ще се намалят вредните емисии във въздуха.
„Виена има 4 инсталации, първата, в която ние отидохме и в която се изгарят битовите отпадъци, се намира в центъра на града. Тя работи вече повече от 30 години. И е атракция заради архитектурното си оформление и орлите, които гнездят на нея. Над 450 подобни инсталации работят в цяла Европа. Някой от вас имаха възможност на място да се убедят в това. Най-много са те в Скандинавските държави, Германия и Франция. Всички тези държави имат висок стандарт на живот, икономически могат да си позволят да плащат скъпите природни ресурси, но въпреки това използват отпадъците като ресурс“, посочи Фандъкова.
С новата инсталация се планира да се депонират под 10% отпадъци, с което ще се покрият изискванията на Европейската комисия за 2030 година
 „Депонирането е най-сериозният проблем, когато говорим за битови отпадъци и свеждането му до минимум е било и остава основна цел на Столичната община, за да се погрижи за здравето на хората. В момента София депонира 16% от отпадъците си благодарение на Първа и Втора фаза от Системата за преработка на отпадъци. С третата фаза, ще депонираме под 10%, с което ще покрием изискванията на Европейската комисия за 2030 г. Това е важна екологична цел и истинска грижа за качеството на живот в града”, завърши Фандъкова.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |