Общините ще сменят печки и филтри за комини с пари по ОПОС

Свързани новини

10.05.2018 11:02 0 | Прочетена (755)

 Очакваме скоро да отворим за кандидатстване мерките за подобряване на чистота на въздуха по Оперативна програма „Околна среда”. По нея бенефициенти ще са общините и ще могат да получат средства за подмяна на уреди за битово отопление, филтри за комини и други мерки за подобрявана качеството на атмосферния въздух. Това каза в интервю за Агенция Фокус министърът на околната среда и водите Ненов Димов във връзка с предстоящото заседание на комитета за наблюдение на Оперативна програма Околна среда, което ще се проведе на 17 май тази година.

„Очаквам около 7-8 общини да отговорят на критериите при първото отваряне на прозореца за кандидатстване и може би още толкова при следващия прием, който се очаква да бъде през януари 2019 г. Общият ресурс за подобряване на чистотата на въздуха по ОПОС е около 111 млн. лева. Той ще бъде разделен на два приема като първият ще бъде за 60-65 млн. лева. Предполагам, че няма да бъдат изхарчени всички те пари, част от тях ще останат за след нова година. Целта не е да има ресурс за максимален брой общини”, обясни министър Димов.

Ясни са вече и критериите, които ще бъдат прилагани за директната покана към общините. „Те са свързани с това да имат програма за намаляването на въздуха, която да е действаща. В тази програма трябва да е ясно, че основното замърсяване е с фини прахови частици и се дължи на битовото отопление. Това е основният фокус, който е препоръчан в предварителния доклад на Световната банка за мерки на национално ниво за подобряване на качеството на въздуха. Друг критерий е, че в програмите на общините трябва да има заложена подмяна на индивидуалните устройства за битово отопление. Тук говорим за това, ако има уреди на твърдо гориво, да бъдат газифицирани, да включени към ТЕЦ, ако има такъв. Също така термо помпи, климатизация, печки на пелети или друго гориво с ниски емисии ”, поясни министър Димов.

„Тази сутрин получих писмо от Национално сдружението на общините, с което те възразяват, че не са допустими филтрите за комин, които да пречистват. Ние ще се съобразим с това тяхно настояване, защото това е съпътстваща мярка, която може да допринесе за намаляване на замърсяването на въздуха”, поясни още министър Димов.








Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |