Графенов бетон е двойно по-здрав – и екологичен

08.05.2018 10:46 0 | Прочетена (700)

И бетонът се оказа в списъка с неща, които графенът може да подобри. Учени от Центъра за графенови изследвания при Университета на Ексетър са разработили нова техника за вграждане на графен в производството на бетон с помощта на технология за наноинженерство – и полученият материал е не само два пъти по-здрав от този, който имаме днес, но с драстично намален въглероден отпечатък спрямо традиционните методи за производство на бетон.

Материалът, създаден от учените от Университета в Ексетър, е четири пъти по-устойчив на вода, отколкото съществуващите видове бетон. Според професор Моника Крейкун, „чрез включването на графен можем да намалим количеството материали, необходими за получаването на бетон, с около 50%, което води до значително намаляване на въглеродните емисии – с 446 килограма на тон“.

Изследването, публикувано в края на април в сп. „Advanced Functional Materials“, е пионер в новаторска, при това евтина техника, която – според университета – е съвместима с изискванията за модерно мащабно производство. Композитният материал може да се използва директно на строителните площадки.

Крейкун описва новия екологичен бетон като „нещо, ще промени играта“. Здравината, издържливостта и водоустойчивостта на новия бетон го правят „уникално подходящ за строителство в райони, които изискват поддръжка, но са трудно достъпни“.


 Източник: GreenTech.bg

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |