GE тества най-голямата вятърна турбина: 12MW

25.04.2018 10:45 0 | Прочетена (812)

Американският конгломерат General Electric ще тества най-голямата вятърна турбина в света във вятърен парк в Североизточна Англия, съобщи компанията. ВЕИ поделението на производителя GE Renewable Energy и „Катапулт за офшорна вятърна енергия“ – инициатива, финансирана от британското правителство – подписаха петгодишно споразумение за тестване на 12-мегаватовата GE Haliade-X в Блит, Нортъмърланд.

„Това е важно споразумение, защото ще ни позволи да докажем Haliade-X по-бързо, като я поставим в контролирани и в екстремни условия“, каза Джон Лавел, президент и главен изпълнителен директор на поделението за офшорни ветроенергийни технологии в GE.

Великобритания се стреми да бъде лидер в офшорната вятърна технология. Капацитетът й може да нарасне до пет пъти спрямо сегашните нива – до 30 гигавата до 2030 г.

Британският министър на енергетиката и екологично чистия растеж Клер Пери приветства споразумението и каза, че то „подчертава британските изследователски и тестови съоръжения от световен клас“.

Компаниите-производители на ветроенергийни системи търсят начин да изграждат все по-големи турбини, за да осигурят по-голям добив на електроенергия от всеки инсталиран ветроегенератор да намалят цената на електроенергията, която „перките“ произвеждат.

Споразумението включва и комбинирана инвестиция в размер на 6 милиона лири от британския иновационен фонд Innovate UK и Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).




Източник: GreenTech.bg



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |