Мълчаливо съгласие за застрояване, зове антикорупционер №1

23.04.2018 15:06 0 | Прочетена (692)


Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че ще се предприемат действия за промяна в закона, с която на практика ще се облекчат строежите. По право той не притежава законодателна инициатива, освен според чл. 32 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество комисията: "разработва предложения за изменения в законодателството с антикорупционна насоченост". Но едно е да разработва, друго е да се внесат в парламента, трето е да се приемат, а съвсем различно нещо е да се докаже корупционност. Важно е да добавим, че в случая с кмета на Младост Десислава Иванчева не става въпрос за разрешаване нта строителство, тъй като тя няма подобни правомощия, а само за оповестяване на този факт.
Важната информация е за всички останали кметове, които по екологични, градоустройствени или други причини спъват презастрояването. Предупредени са, че каквато и да е истинската им цел да противостоят на даден проект, ще се смята за корупционна.
На този фон, тези дни писахме за разрешението за увеличаване със 106% на застрояването в Резово, 54% скок на позволената зона в Синеморец и 33% във Варвара. Явно някои кметове превантивно са профилактирани да не слагат прът в колелото на прогреса.
Георгиев каза по БНР, че в закона „има пропуски и той трябва да се промени”. „Когато този документ, чийто инструктивен срок за издаване е 2-седмичен, е забавен - да се приема за мълчаливо съгласие на кмета, т.е. да се приема, че е издаден и строeжът може да започне”, настоява антимафиотът.
На въпроса как за едно формално действие преди началото на строеж, каквото е издаването на уведомлението до заинтересованите страни, предполагаемо е искан подкуп от половин милион евро от кмета на Младост, Георгиев обясни, че е дребно действие, но със сериозни последици. "То се оказва по-важно от разрешението за строеж.
 Защото без него не може да се започне строежът, а обикновено строителният предприемач е теглил кредит и от забавянето на този документ той губи много, защото му текат лихви, срокове и т.н”, сята антикорупционерът.
Не е известно досега закон или промяна в закона в България да е официално обяснявана с частния си характер – за благото на доста тясна прослойка от бизнесмени. Още от римско време се смята, че целта на законите е да бъдат в обществена полза. Всъщност това е и смисълът на думата република – дело на обществото в превод от латински.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |