Мутантен ензим яде пластмасови бутилки

Свързани новини

17.04.2018 10:48 0 | Прочетена (1131)


  Учените създадоха, без да искат мутантен ензим, който разгражда пластмасовите бутилки. Пробивът може да помогне за разрешаването на глобалната криза със замърсяването, като позволи за първи път пълното рециклиране на отпадъците, пише The Guardian.

Новото изследване е стимулирано от откриването през 2016 г. на първата бактерия, която естествено е еволюирала да се храни с пластмаса. Учените вече разкриха подробната структура при ензим, създаден заради бъг. По-късно международен екип манипулира ензима, за да види как се е развивал, но тестовете показват, че по невнимание молекулата е станала по-успешна при разрушаването на пластмасата от полиетилен терефталат, използвана за направа на бутилки за безалкохолни напитки.

"Всъщност се оказа, че сме подобрили ензима, което беше шокиращо", заяви проф. Джон МакГейхан от университета в Портсмут, Великобритания, който ръководи изследването. "Това е чудесно и истинско откритие", смята изследователят.

На мутиралия ензим му трябват няколко дни, за да започне разрушаването на пластмасата, което е много по-бързо от вековете, които са необходими за разграждането в океаните. Учените са оптимисти, че процесът може да бъде ускорен дори още повече. Целта им е да използват ензима, за да върнат пластмасата до оригиналните й компоненти, за да може след това отново да се създаде пластмаса.

"Това означава, че няма да се налага да се копае повече петрол, както и ще са намали количеството пластмаса в околната среда."

Около 1 милион пластмасови бутилки се продават всяка минута по цялото земно кълбо, а едва 14% се рециклират. Много от тях се озовават в океаните, вредят на морския живот и на хората, които ядат морски дарове.









Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |