Китай произвежда повече слънчева, вятърна и водна енергия от САЩ и ЕС

17.04.2018 10:11 0 | Прочетена (209)

 Китай, който бе засегнат от замърсяването повече, от която и да е друга страна, изведе на преден план прехода към възобновяеми енергийни източници, а инициативата Belt and Road (BRI) му служи като канал за износ на технологии в цяла Азия.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) търсенето на енергия се предвижда да нарасне с 30% до 2040 г в глобален мащаб. За Югоизточна Азия се очаква то да нарасне с 70%  през следващите 25 години.

Китай, известен с мръсния си въздух, превърна борбата срещу замърсяването в национален приоритет. Въпреки  че 75% от електроенергията в Китай все още идва от електроцентрали, захранвани с въглища, изграждането на най-малко 85 нови електроцентрали, работещи по този начин вече е отменено, а развитието и разпространението на нови възобновяеми енергийни източници бързо заема своето място.

 Резултатите от това са революционни, тъй като Китай е световен лидер в слънчевата, вятърната и водна енергия, като всяка година инвестира повече във възобновяема енергия, отколкото в САЩ и ЕС. През 2017 г. Китай увеличи ангажимента си, като обеща да инвестира допълнителни 360 милиарда долара за възобновяема енергия преди 2020 г. и според неотдавнашен доклад на Института за енергийна икономика и финансов анализ (IEEFA) само миналата година Китай изпомпва над 44 милиарда долара за увеличаване на обхвата й.

Този модел се възпроизвежда в цяла Азия. Китай е инвестирал 32 милиарда долара в проекти за чужбина.

Китайските компании понастоящем представляват около 60% от производството на слънчева техника в света. Фирми като Longi, Hareon Solar, Tongwei, JA Solar и Jinko Solar разширяват своя пазар бързо в чужбина заедно с БРИ.  Longi  понастоящем създава 500 MW инсталация за слънчева енергия в Индия, Hareon Solar участва в съвместно предприятие в Мароко, за да инсталира електроцентрали и производствени мощности на соларни модули, JA Solar доставя за 92 страни, докато Jinko Solar планира да заеме 10% от световния пазар за производство на слънчева енергия.

Въпреки това, докато Китай прави значителни крачки в разпространението на възобновяемата енергия в международен мащаб, трябва да се отбележи, че Belt and Road също улеснява разпространението на въглищната енергия. Според доклад на Глобалния екологичен институт от 2017 г. Китай понастоящем участва в 240 централи, работещи с въглища, в 25 от 65-те страни-членки на BRI.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |