Китай: Америка да си вземе боклука

12.04.2018 11:40 0 | Прочетена (1036)

 Китайските митнически служители отказаха влизането на 469 тона твърди отпадъци от САЩ, чийто внос наскоро е бил забранен. Те изпратиха боклука обратно в Америка, предаде RT. Пратката, която се състояла от отпъдъчна хартия, примесена с метални части и използвани бутилки за пиене, е спряна от инспекторите в Ханджоу, столицата на провинция Джъдзян.

В края на 2017 г. Китай забрани вноса на 24 вида твърди отпадъци в страната като част от борбата срещу замърсяването на околната среда. Преди това Китай бе глобален вносител на боклук, включително от САЩ, който е един от най-големите доставчици.

Китай отдавна е световният кош за рециклиране, преработващ не по-малко от 50% от световния износ на пластмасови отпадъци, хартия и метали през 2016 г. През тази година САЩ платиха $ 5,2 милиарда на Китай, за да рециклират 16 милиона тона отпадъци.

Когато китайската икономика беше по-малка, за страната бе по-евтино да се рециклира, отколкото да прави тези материали от нулата. Сега с икономическто развитие преработката на боклука става все по-малко печеливша, освен проблемите със замърсяването.

 След забраната за внос на отпадъци развитите страни, и по-специално САЩ, имат сериозни проблеми с боклука. Като останалата част от света не може да компенсира тази празнина.



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |