Австралийски дом сам си произвежда храна, енергия и вода

09.04.2018 11:30 0 | Прочетена (714)

Изграждането на самодостатъчен и самоподдържащ се дом може да коства висока първоначална инвестиция, но в дългосрочен план се отплаща щедро благодарение на повишената ефективност и по-ниските сметки за енергия. Двама жители на Сидни – Джеф Карол и Джули Йънг – са направили точно това, скед като наели архитектурното ателие CplusC за реконструкцията на тяхната къща от 1980-те – понастоящем вече екологичен дом, който им позволява сами да отглеждат храната си и да следят ежедневното потребление на енергия.

Карол и Йънг, които работят в компания, която помага на клиентите да се справят с предизвикателствата на хипер-урбанизацията и изменението на климата, искали дом, който да съответства на тяхното разбиране за устойчивост. Резултатът, наречен Aquas Perma Solar Firma, е къща, пълна с устойчиви елементи като например централен вътрешен двор с много зеленина, вертикални градини, аквапоника, състема за събиране и филтриране на дъждовната вода, кокошкарник.

Архитектите значително подобрили топлинната ефективност на сградата и въвели изобилие от открити пространства. Те намалили броя на спалните от четири на две, преместили стълбището в предната част на сградата и превъранли паркинг в градина с пермакултура.

Дъждовна верига отвежда водата от валежите в подземен резервоар. Тази дъждовна вода се използва за пералнята, тоалетната и градината.

Задната градина разполага с аквапонна система за отглеждане на риба, компостер, зеленчукова градина и курник.

Слънчев колектор с вакуумнно-тръбна система подгрява водата за битови нужди. Набор отфотоволтаици пък осигурява електричество за дома.
Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |