Китай въвежда система за правене на дъжд

04.04.2018 12:27 0 | Прочетена (792)


Китай се нуждае от вода – и техният отговор на проблема е колосална система за “масивна промяна на времето”, разработена от Китайската корпорация за аерокосмически науки и технологии (CASC). Изданието South China Morning Post (SCMP) съобщи, че страната се готви да тества технология, която може да увеличи валежите в тибетското плато с около 10 милиарда кубични метра на година.

Дали огромна система за “правене на държд” ще помогне на Китай да си реши проблемите с водата? SCMP казва, че властите планират да изградят десетки хиляди камери в тибетските планини, които да генерират дъжд върху площ от около 620 000 квадратни мили, или “три пъти размера на Испания”. Камерите ще горят специално твърдо гориво, за да създават сребърен йодид. Това вещество се описва като средство за “засяване” на дъждоносни облаци с кристална структура, подобнa на ледa”. Камерите ще се намират на стръмни била, изправени срещу азиатските мусони. Вятърът, който достига планината, ще се завихря нагоре, отнасяйки специалните частици нагоре в облаците, за да предизвикват дъжд.

Данни в реално време от 30 метеорологични спътника, следящи мусоните над Индийския океан, ще ръководят ежедневната работа на камерите. Наземната мрежа ще използва и други методи за “засяване” на дъждоносни облаци – чрез безпилотни дронове, самолети и оръдия – за да се постигне максимален ефект от системата, според SCMP.

Според изследовател от проекта на SCMP, досега “ над 500 камери са разположени по алпийски склонове в Тибет, Синдзян и други експериментални области. Данните, които сме събрали, показват много обещаващи резултати”.

Въпреки че концепцията не е нова, Китай е първата страна, която се опитва да реализира концепцията в такъв мащаб, пише китайското издание. Според него учените, проектирали и построили камерите, са използвали “най-модерни военни технологии с ракетен двигател”.

 Източник: GreenTech.bg




Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |