Изчезващите видове - Панголин и Калифорнийска морска свиня

22.03.2018 11:55 2 | Прочетена (1346)

 Панголинът или още люспеник е най-голямата жертва на бракониерите сред дивите бозайници в света. Заплахата за него идва от незаконната азиатска търговия с место му, където остава ценен деликатес. Създателят на редица научнопопулярни филми за  природата Сър Дейвид Атънбъро твърди, че панголинът е сред 10-те животни, които би взел, ако имаше собствен Ноев ковчег. Но както отбеляза миналата година херцогът на Кеймбридж, горкият панголин "рискува да изчезне, преди повечето от нас изобщо да са чули за него".

Тези любопитни същества са на 80 милиона години (хомо сапиенс е само на осем) и консумират огромните 200 000 мравки и термити на ден. Всичките 8 вида панголин са в Червения списък на IUCN, два от които са критично застрашени.


Калифорнийска морска свиня

 
Числеността на Калифорнийска морска свиня, наричана "пандата на морето" е спаднала с 90% от 2011 г. насам, заради незаконни риболовни мрежи. Смята се, че само 30 от тези свине съществуват в дивата природа. Всички те живеят в Мексиканския залив в Калифорния.

Миналия октомври бе направен неуспешен опит за тяхното улавяне в плен, като учените използваха "военни делфини". Делфините на американските военноморски сили търсят животните и когато намерят екземпляр изкачат от водата, предупреждавайки екипа за улавяне.

Планът бе да хванатите животни да бъдат държани временно в океанско убежище край бреговете на Сан Фелипе, докато естественото им местообитание не бъде направено безопасно (т.е. мрежите бъдат премахнати), но операцията на стойност 3 милиона паунда беше изоставена, когато свинете бързо започнаха да умират в плен.

Насърчаван от фондацията за околната среда на Леонардо Ди Каприо и мексиканският милиардер Карлос Слим, мексиканският президент Енрике Пеня Нието превърна временната забрана за мрежи в постоянна. Остава да се видят резултатите.








Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 002 Albertha Eisenhower
    19.01.2023 19:04

    Dear econews.bg Webmaster, exact listed here: Link Text

  • 001 Anglea Blankenship
    19.01.2023 03:02

    To the econews.bg Admin, exact below: Link Text

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |