Изчезващите видове - Саола и орангутан Тапанули

22.03.2018 11:13 0 | Прочетена (1138)

Саола

Саола или Азиатският еднорог е едно от най-редките животни в света, чието бъдеще е силно застрашено. Животното е открито за първи път в планините на Виетнам и Лаос през 1992 г. Макар че приличат на антилопите в Северна Африка, саолата са по-тясно свързани с дивите говеда. Тъй като са почти неуловими, никой не знае колко от тях съществуват.

Смята се, че в миналото това млекопитаещо е ловувано заради месото и кожата му, но никога не е било наблюдавано от природозащитниците в дивата природа. Последно през 2010 г., азиатският еднорог е бил заловен от селяни в Лаос. Той умира скоро след това, преди IUCN да успее да го спаси. Друг екземпляр е заснет от камера през 1999 г.

През 2006 г. учените от Виетнамската академия на науките и технологиите в Ханой проучиха възможността за спасяване на вида чрез клониране, но този план никога не се осъществи.



Орангутан Тапанули

 Пет от седемте вида големи маймуни също са критично застрашени: Източноконгоанска горила, Обикновена горила, Борнейски орангутан, Суматрански орангутан и Тапанули.

Едва през ноември миналата година природозащитниците откриха орангутана Тапанули. Той стана първият нов вид маймуна, открит през този век. Роден в горите Batang Toru на Северна Суматра, той веднага е обявен за най-застрашен в света, с не повече от 800 оцелели екземпляра.

На други места в горите на централна Африка на юг от Сахара броят на източните горили - най-големият примат в света - е намалял със 70% за последните 20 години. Горилата е поставена в червения списък на застрашените видове през септември 2017 година.



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |