Kitty Hawk тества ел. таксита в Нова Зеландия

15.03.2018 13:33 0 | Прочетена (751)

Безпилотни летящи таксита могат скоро да навлязат в небесата на Нова Зеландия, тъй като Kitty Hawk се е амбицирала да лети имено там. Финансирана от съоснователя на Google Лари Пейдж, компанията е постигнала споразумение със страната да тества своите летящи апарати с цел официално сертифициране. Плановете предвиждат стартиране на търговска мрежа от летящи таксита до три години.

Изглежда Kitty Hawk е намерила подходящ сътрудник в Нова Зеландия; премиерът Хасинда Ардер заяви пред Ню Йорк Таймс: „В Нова Зеландия имаме амбициозна цел да станем нулевовъглеродни до 2050 г. … вълнуващи проекти като този са част от начина, по който ще постигнем това“.

Самолетът с вертикално излитане и кацане на Kitty Hawk, наречен „Cora“, ще има пробег от около 100 километра – поне като за начало. 12 независими витла задвижват машината, за да може да излита и да се приземява отвесно – като хеликоптер. Поради тази причина „Cora“ не се нуждае от писта за излитане и кацане.

С размах на крилете от 10,8 метра, самолетът може да лети на височина между 150 и 900 метра над земята при скорост до 175 км/ч. Двама пътници могат да се качат вътре. Сега компанията компанията разработва приложение, позволяващо на пътниците да си поръчат безпилотно летящо такси. Според Ню Йорк Таймс, Kitty Hawk не възнамерява да продава своите VTOL самолети, а по-скоро ще оперира търговски мрежи от летящите устройства.

Компания на име Zephyr Airworks ще бъде техен оператор в Нова Зеландия. Проектът известно време вървеше под кодовото име Zee.Aero, което – според Kitty Hawk – е наименованието на техния развоен екип, работил по „Cora“ по време на етапа на разработка.

Изображения: Kitty Hawk
Източник: GreenTech.bg

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |