Покритие прави прозорците адаптивни към климата

09.03.2018 10:22 1 | Прочетена (823)


Изследователи от университета в Мелбърн, Австралия, са разработили ново ултра-тънко покритие, което реагира на топлина и студ, създавайки възможност за направата на адаптивни, „умни прозорци“. Самомодифициращото се покритие, което е хиляди пъти по-тънко от човешки косъм, работи автоматично, като пропуска повече топлина, когато навън е студено, и блокира лъчите на слънцето, когато навън е горещо.

Изобретението има потенциала за помогне да се посрещнат бъдещите енергийни нужди и да се създадат сгради, отговарящи на околната температура, обясни водещият изследовател доц. Мадху Бхаскар. „Ние правим възможно производството на интелигентни прозорци, които блокират топлината през лятото и задържат топлината вътре, когато времето зaхладнее“, каза Бхаскар.

Саморегулиращото се покритие е създадено създава с помощта на материал, наречен ванадиев диоксид. Покритието е с дебелина 50-150 нанометра. При 67 градуса Целзий ванадиевият диоксид се трансформира от изолатор в метал, което позволява на покритието да се превърне в универсален оптоелектронен материал, контролиран от и чувствителен към светлина. Покритието остава прозрачно за човешкото око, но става непрозрачно на инфрачервената слънчева радиация, която хората не могат да видят – тя е това, което ни топли от слънчевите лъчи.

Прозорците с интелигентно стъкло от този вид могат да увеличат енергийната ефективност с до 70% през лятото и с до 45% през зимата – в сравнение със стандартните прозорци с двойно стъкло.

Голяма част от енергията в сградите се губи през прозорците. Това прави поддържането на определена температура в интериора много „разточителен процес“. Той, уви, е неизбежен. Технологията на учените от Мелбърн може да намали разходите за отопление и охлаждане, както и да редуцира драстично въглеродния отпечатък на сгради от всички размери. „Решенията за енергийната ни криза идват не само от използването на възобновяеми източници на енергия, но и от по-интелигентните технологии, които елиминират енергийните загуби“.

Макар че специалното покритие реагира на температурата, то може да бъде управлявано и с прост ключ, казва Мохамад Таха, докторант в университета и участник в проекта. „Този ключ е подобен на димер и може да се използва за контрол на нивото на прозрачност на прозореца и следователно на интензивността на осветлението в стаята“, каза Таха. „Това означава, че потребителите имат пълна свобода да използват интелигентните прозорци на поискване“.

Прозорците не са единствените, които могат да се възползват от новото покритие. Технологията може да се прилага и за контрол на не-вредни излъчвания, които могат да проникнат в пластмаси и тъкани. Това може да има приложение за медицински изображения и скенери за сигурност.

Екипът ще се стреми да пусне технологията на пазара възможно най-скоро, казва Бхаскаран. „Материалите и технологията са лесно достъпни и мащабируемни за големи площи, като основната технология е подадена като патент в Австралия и САЩ“, каза тя.

На снимката: Мохамед Таха показва ултра-тънкото покритие. Снимка: Университет RMIT

Източник: Greentech.bg.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |