Кораловите рифове се разпадат заради вкисляването на водата

26.02.2018 11:37 0 | Прочетена (775)

Колоралните рифове могат да започнат да се разпадат преди 2100 г., тъй като промените в климата водят до вкисляване на океаните, съобщиха учени в четвъртък. Вкисляването на водата води до разграждане на утайките – градивни елементи за рифовете. Това е още една заплаха за тях – наред с повишаващите се температури, замърсяването и прекомерния риболов.

„Кореалните рифове ще преминат към разтваряне преди края на века“, пише астралийският екип от изследователи в американското списание „Science”. Така нареченото “нетно разтваряне“ означава, че рифовете ще губят повече „материал“, отколкото натрупват чрез растежа на коралите.

Въглеродният диоксид – основният парников газ, генериран предимно от човека – образува слаба киселина във водата. Тя разгражда утайките, образуващи рифовете – съствени от разбити парчета корали и други черупчести организми, които се натрупват в продължение на хиляди години. Самите утайки са 10 пъти по-уязвими в условията на кисела среда в сравнение с малките коралови животни, които извличат химикали директно от морската вода, за да изградят каменните си скелети, образуващи рифовете.

Кораловите животни ще могат да продължат да растат и да попълват рифовете дълго след като утайките започнат да се разграждат, коментира водещият автор на изследването Брадли Ейър от университета „Южен кръст“. „Това отразява способността на коралите да променят околната среда и частично да се адаптират към окисляването на океаните, докато разграждането на пясъците е геохимичен процес, който не може да се адаптира“, пише той.

Не е известно дали кораловите рифове ще ерозират, след като седиментите започнат да се разтварят, пише в доклада. Не е ясно и дали рифовете „ще претърпят катастрофално разрушение“ или просто бавна ерозия. Факте обаче, че някои рифови утайки вече се разтварят, например в залива Канеохе в Хавай.
Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |