Хавай призна безопасния климат за конституционно право

13.02.2018 11:50 0 | Прочетена (788)

Върховният съд на Хавай направи важна стъпка, с която ще държи държавните агенции отговорни за прехода от изкопаеми горива към чиста енегия, след като обяви правото на безопасен климат и чиста околна среда за конституционно право на гржданите.

Вземането на това решение води началото си от решаването на съдебен спор, касаещ споразумение за закупуване на електроенергия от местен производител – Maui Electric Company и Хавайската търговска и захарна компания. Втова решение съдът заключи, че Държавната комисия за комунални услуги е игнорирала “екологичните права на гражданите”. Казусът опира до това, че комисията автоматично е подновила споразуменито за изкупуване на енергия от компанията, която обаче е добивала около четвърт от електричеството от изкопаеми горива и е била отговорна за над 400 нарушения на закона за чистия въздух. Това е причината съдът да се заеме със случая с подновеното споразумение за изкупуване на електричество от фирмата.

Върховният съд е вписал в своето решение, че здравословната околна среда “е съществено право, гарантирано на всяко лице” и че “това съществено право е законно право, произтичащо от и оформено от независими източници на държавно право и следователно е защитено с правото на справедлив процес”.

Съдът също така потвърди задължението на Държавната комисия за комунални услуги, при изпълнение на задълженията си, да действа съобразно закона, който я задължава да признава нуждата от намаляване на изкопаемите горива и „изрично да взема предвид“ нивата и ефектите на емисиите на парникови газове.


Източник: GreenTech.bg




Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |