Полярните мечки могат да изчезнат по-рано от очакваното

07.02.2018 10:50 0 | Прочетена (1162)

Вече знаем, че изменението на климата ще доведе до големи проблеми за полярните мечки в дивата природа, но ново проучване разкрива, че техният метаболизъм е ускорен, а в същото време променящата се среда прави трудно набавянето на достатъчно храна, която да задоволи увеличените им енергийни нужди. Мечките могат да изчезнат по-бързо, отколкото учените досега предполагаха.

Екип от учени, ръководен от Центъра за научни изследвания в Аляска при Геоложката служба на САЩ (USGS) и Калифорнийския университет в Санта Круз (UCSC)са изследвали девет полярни мечки в продължение на три години – при морското крайбрежие на Беафор близо до Аляска. Изследователите открили, че мечките се нуждаят от по три млади или един възрастен тюлен на всеки 10 дни. Пет от деветте деветте полярни мечки обаче не успели да постигнат тази цел по време на проучването. В резултат на това теглото им се понижило значително.

“Установихме, че живеят на принципа “пиршество и глад” – ако пропуснат тюлените, това има драматичен ефект,” обяснява биологът на USGS Антъни Пагано пред The Guardian. “Бяхме изненадани, когато видяхме такива големи промени в телесните им маси по време, когато би трябвало да натрупват маса, за да изкарат годината. Това и други изследвания показват, че полярните мечки не са в състояние да задоволят телесните си изисквания, както някога.”

Метаболитните нива, измерени от учените в областта, са средно с 50% по-високи от установеното в предходните проучвания. В съчетание с други изследвания за спада в броя на полярните мечки напоследък и състоянието на телата им, учените казват, че “ мечките са в по-лошо положение, отколкото досега мислехме”.

Областта на Арктика се затопля два пъти по-бързо от средното за света, според The Guardian. Полярните мечки търсят плячка, бродейки по морския лед, но тъй като ледът намалява, много от полярните мечки са принудени да прибегнат до търсене на храна посушата – като например да ровят по кофите за боклук на отдалечени градове.

GreenTech.bg

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |