Химикал в пластмасата води до рак, среща се при 86% от тийнейджърите

06.02.2018 11:06 0 | Прочетена (307)

 Химикалът бисфенол А (BPA), който се съдържа в много пластнмасови опаковки и бутилки за вода причинява рак на гърдата и рак на простата, сочи проучване на университета в Ексетър. ВРА се среща при 86% от изследваните тийнейджъри, пише Daily Mail.

Химикалът, използван от 60-те години на миналия век за направата на някои видове пластмаси, имитира женския полов хормон естроген и е свързан с ниския брой сперматозоиди и стерилитет при мъжете.
Изследователи са изследвали проби от урина на 94 тийнейджъри, установили, че 86% имат следи от BPA в тялото си. Експертите се опасяват, че е абсолютно невъзможно да се избегне химичното вещество, като се има предвид широкото използване на пластмасови опаковки за храна.

Химикалът се за втвърдяване на пластмасите, може да доведе и до диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Дори при едноседмична диета без BPA, не се наблюдава спад на химичното вещество в телата на изследваните.

BPA може да остане в тялото в продължение на 43 часа, което предполага, че тя се натрупва в мазнините на човека. Въпреки че е класифициран като "ендокринно разрушител", което означава, че може да повлияе на хормоналните системи на бозайниците, Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) поддържа твърдението, че ниското излагане под въздействие на химикала не е вредно.

В отговор на най-новото проучване, публикувано в списание BMJ Open, Британската федерация по пластмаси заяви, че при сегашните нива на употреба на пластмасите, съдържащи BPA, няма рискове за здравето на потребителите за нито една възрастова група".

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |