Свързват системите за измерване на въздуха в София

Свързани новини

02.02.2018 10:45 0 | Прочетена (304)

Системите за измерване на качеството на въздуха в София ще бъдат свързани. Това са системата от 5 измервателни станции Изпълнителната агенция по околна среда и мрежата от над 200 лични измерватели модули на индивидуални граждани AirSofia. За решението съобщи МОСВ след срещата вчера на министъра на околната среда и водите Нено Димов, кмета на София Йорданка Фандъкова и членовете на съвета на учените към МОСВ – проф. д-р Христомир Брънзов, директор на НИМХ – БАН, проф. дфн Александър Драйшу, декан на Физическия факултет към СУ „Св. Кл. Охридски“, както и Стефан Димитров, създател на гражданската платформа AirBG.info.

Предстои и Столичната община да пусне своя отделна измервателна система с 20 станции, посочи кметът на столицата. Тя също ще бъде интегрирана в мрежата от измервателни уреди за качеството на въздуха в големия град.

На първо време предстои съвместяване на двата типа устройства – 5-те на ИАОС и над 200-те 200 станции, които гражданите на София са изградили със собствени сили и средства, подчерта проф. Брънзов. В рамките на следващите 6 месеца учени и експерти ще направят калибриране на измервателната техника на AirBG.info и изпълнителната агенция. Към всяко устройство на ИАОС ще бъде монтиран I уред от платформата AirBG.info. „Инициативата е добро начало за изясняване на източниците на замърсяване“, потвърди проф. Брънзов.

Неотдавна той разкри, че системата за ранно предупреждение за замърсяване на въздуха в столицата не разполага с информация за източниците на замърсяване. Прогнозите се правят предимно на база на климатични модели и исторически данни, разкри Брънзов.

„Данните от нашата независима мрежа започват да се приемат от общинската и изпълнителната власт. Преди година това беше немислимо, затова е добре, че приеха да работим заедно“, каза Стефан Димитров от гражданската платформа.

Източник: Greentech.bg.
Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |