2017 г. е най-горещата за земните океани

01.02.2018 11:31 2 | Прочетена (973)

Миналата година е била най-горещата в историята от гледна точка на земните океани, според учени от Института по атмосферна физика в Китайската академия на науките (IAP / CAS). Увеличаването на океанската топлина е довело до покачване на морското равнище в световен мащаб с 1,7 милиметра и други последици, сред които намаляване на кислорода в океаните, избледняване на коралови рифове и топене на морския лед и ледните шелфове.

Океанът поглъща над 90% от „остатъчната топлина на планетата, свързана с глобалното затопляне“, според изследователите Лиджинг Ченг и Джианг Жу. Тяхната разрботка бе публикувана наскоро в списанието Advances in Atmospheric Sciences. Двамата казват, че увеличение на съдържанието на топлинна енергия в океана през миналата година е наблюдавано във всички части на световния океан. Все пак в Атлантическия и в Южния океан е налице повече затопляне на водите в сравнение с Индийския и Тихия океани.

Последните пет години са петте най-топли за океана“ на планетата, казват двамата учени. Те са събрали данни от множество институции, включително Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ, започвайки с данни още от 50-те години на миналия век. Казват още, че в края на 90-те години температурите на океаните са започнали рязко да се покачват.

Посетителите на плажовете по света навярно няма да забележат повишаването на температурата на водата, но затоплянето ѝ да има множество вредни въздействия, предупреждва National Geographic. Морският лед е намалял значително – и като покритие, и като дебелина. Кораловите рифове са силно застрашени, а „прозорецът“ от време, когато има шанс да бъдат спасени, бързо се затваря.

„Съдържанието на топлина в глобалния океан недвусмислено представя „подписа“ на глобалното затопляне на планетата… Обемът на парниковите газове, генерирани от човешкта дейност, продължава да въздейства върху Земята“, казват изследователите в доклада си.

Източник: Greentech.bg.





Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 002 Burton Stoltz
    19.01.2023 21:15

    Hi econews.bg Webmaster, identical here: Link Text

  • 001 Aleisha Westacott
    19.01.2023 09:16

    Hello econews.bg Admin, identical here: Link Text

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |