Екоседмицата на София започна с компостиране на текстил

22.01.2018 15:44 0 | Прочетена (1115)

Столичната община, чрез Столичния инспекторат и районните администрации на Оборище, Люлин и Слатина стартира инициатива за организирано събиране на стари дрехи и други текстилни материали от гражданите с цел да не използват за горене след изхвърлянето им, съобщи в социалната мрежа шефът на Комисията по околната среда на СОС Лорита Радева.
Желаещите да се освободят от ненужен текстил могат да го занесат на посочените по- долу адреси:
- район Оборище - ул. Париж № 5 пред административната сграда на Столичния инспекторат;
- район Слатина – бул. Шипченски проход № 67, административна сграда на район Слатина;
- район Люлин – ж.к. Люлин 7, бул. Джавахарлал Неру - паркинга на магазин Домко;
Старите дрехи се поставят в контейнери с надпис Текстил, след което се събират от фирми, притежатели на разрешение за дейности с отпадъци за последващото им оползотворяване. Накрая се компостират по специален начин, удобен за преработването им от специалния Завод за боклук на Столичната община.
Обсъжда се разширяване на инициативата и в други столични райони.
Така още през уикенда стартира екоседмицата на София. В четвъртък тя продължава с приемане на нови към досегашните мерки, предприети от кметството и неговите органи за по-чист въздух в милионния град. Тези дни той отново беше признат за най-замърсена столица в Европа, заради пренасищането на атмосферата с фини прахови частици.
На финала на седмицата, в неделя, се навършват точно 20 години от пускането в София на най-екологично чистия транспорт – метрото. По този повод се подготвят чествания . Стартирала на 28 януари 1998 г. с 5 станции и 5 км дължина, днес подмената железница има 7 пъти по-дълго трасе и превозва повече от 25% от жителите и гостите на града всеки ден на най-ниската цена за подобна услуга в целия ЕС. Напомняме, че през 2012 г. лично тогавашният председател на ЕК Жозе Барозу определи Втората Синя линия на софийското метро за най-успешния европроект в целия ЕС. Тя беше готова в рекордно къси срокове – само за петилетка.



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |