Исландия премахва пластмасовите опаковки до 5 години

17.01.2018 11:28 0 | Прочетена (1006)

Търговецът на дребно Исландия стана първият в световен мащаб, който се ангажира да премахне пластмасовите опаковки за всички продукти от собствената си марка в рамките на пет години, за да помогне да се сложи край на "бича" на замърсяването. Фирмата се ангажира преходът да приключи до края на 2023 г.

Търговецът на дребно заяви, че ще замени пластмасовата опаковка с хартиени и целулозни, които биха могли да се рециклират чрез битови отпадъци или чрез съоръженията за рециклиране в магазините.

Супермаркетът вече е извадил пластмасите за еднократна употреба от етикетите, а новите храни, поставени на рафтовете в началото на 2018 г., ще използват хартиени, а не пластмасови тави за храна.

Този ход, който беше приветстван от привърженици на околната среда, идва от нарастващата загриженост за замърсяването на световните океани, където може да навреди и да убие диви животни като костенурки и морски птици.

Миналата седмица министър-председателят Тереза ​​май обеща да премахне всички пластмасови отпадъци, които могат да бъдат избегнати, в рамките на 25 години, като част от стратегията на правителството в областта на околната среда, като призовава супермаркетите работят "без пластмаса".

Изследване за Исландия разкри огромна обществена подкрепа за изместването на пластмасата от търговците на дребно, като 80% от 5 000 анкетирани са заявили, че са за освобождаване от пластмасата.

Изпълнителният директор на Грийнпийс Джон Соуен заяви: "Миналият месец дълъг списък от бивши ръководители на най-големите британски групи за търговия на дребно написва съвместно изявление, което обяснява, че единственото решение на замърсяването е търговците да отхвърлят пластмасата изцяло в полза на по-устойчиви алтернативи - рециклирана хартия, стомана, стъкло и алуминий.







Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |