Мравките убиват болните си събратя, за да спрат зарази

11.01.2018 11:00 0 | Прочетена (239)

Мравките жертват болните си събратя, които не могат да се излекуват, за да предотвратят разпространението на зарази, откри проучване на международна група учени от Европа и Австралия, цитирано от агенция ЮПИ.

Представителите на вида Lasius neglectus убиват неизлечимо болните мравки, носители на смъртоносна гъбична инфекция, предаде БТА.

"Мравките могат да подушат дали членовете на тяхната колония са неизлечимо болни. Тези гъбички застрашават цялата колония дори ако само една мравка е носител, така че те са създали ефективен начин да се справят, като я убият", каза Кристофър Пул, изследовател от Кралския университет Холоуей в Лондон.

Мравките убиват болните си събратя, като ги инжектират с мравчена киселина, като първо се опитват да унищожат само гъбичната инфекция.

Заразените мравки произвеждат по-голямо количество въглевороди. Човешките клетки функционират по подобен начин. Болните клетки в организма сигнализират за състоянието си чрез отделянето на химични вещества, за да помогнат на имунната система да ги идентифицира и атакува.

"Това е наистина интересно откритие. Мравките в колонията работят заедно като клетките в тялото. Здравите мравки са клетките на кръвта, които убиват други мравки, идентифицирани като заплаха", добави Кристофър Пул.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |