Опасност от подводни свличания в Черно море заради солеността

10.01.2018 11:21 0 | Прочетена (253)

Метановите хидрати в Черно море са на път да се дестабилизират поради увеличаването на солеността на този водоем, който някога e бил сладководно езеро, а това може да предизвика подводни свличания, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

Метановите хидрати, които имат външния вид и плътността на леда, се съдържат в морските седименти и ги спояват.

"Ако не са стабилни, седиментът може да се разпадне и това да стане причина за подводно свличане - заяви Стефан Кер от Френския институт за морски изследвания. - Под въздействието на солта тези хидрати се разграждат и освобождават метан във водата, а впоследствие и в атмосферата."

Ученият припомни, че метанът е газ с парников ефект, който надвишава 25 пъти този на въглеродния диоксид.

Феноменът е характерен за Черно море заради промените в солеността на водата му през хилядолетията.

"Преди 9000 години Черно море e било сладководно езеро, но концентрацията на солта във водата му се e увеличила след "свързването" му със Средиземно море и от 2000 години това влияе върху състава на седиментите", поясни Кер.

Район с площ 2800 кв. км може да бъде повлиян от този феномен през следващите 5000 години. Става въпрос за обем от газ, достигащ 200 милиарда куб. м и равняващ се на 5-годишното потребление на природен газ от страна като Франция.

Досега е наблюдавана единствено дестабилизация на хидрати, предизвикана от промени в температурата и налягането, отбелязаха учените. В изследването са участвали също специалисти от Румънския национален институт по морска геология. Учените са взели проби от седименти на дълбочина 800 метра и са извършили сеизмични измервания с висока резолюция.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |