КАТ ще спира от движение замърсяващите въздуха коли

04.01.2018 11:15 1 | Прочетена (750)

   От днес столичната пътна полиция има устройства, с които ще проверява дали газовете на автомобилите са в нормите. Ако те не са в нормите, колата ще бъде спирана от движение. Шофьорите в София ще имат на разположение 1 месец да проверят дали колите им отговарят на екостандартите преди да започнат проверките. В КАТ през следващия месец ще има отделен един канал за тези тестове.
    Държавата има идея също така да не се регистрират автомобили, които не отговарят на екостандартите, не само в София, но и в цялата страна. За целта трябва да бъдат купени газанализатори за всички пунктове на КАТ в страната. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, съобщи 24 часа. С кмета на София Йорданка Фандъкова той провери как работят 7-те газ анализатора, които Столичната община предостави на КАТ-София.

  "Има 28 пункта в страната. По ОП Околна среда в момента не е допустим подобен тип дейност. Ще преговарям с комисията и ще се опитам да намеря финансиране, така че и в останалите пунктове да могат да бъдат закупени такива газанализатори, заяви Нено Димов", предаде Фокус.

  „Ще преговарям МВР да може бъде бенефициент по оперативната програма и да се отпуснат средства за закупуване от държавата за газанализатори за всички останали области в страната“, обясни той.

   „Надявам се до края на тази и началото на следващата инициативата да бъде реализирана и в цялата страна“, коментира Нено Димов. „София е добър старт, но ако не го направим в цялата страна няма да има необходимия ефект“, посочи министърът. „Това е добра първа стъпка и трябва да има и следващи за пунктовете за технически преглед, контрол върху сервизите и по пътищата, така че да можем да се преборим с един от двата най-големи замърсители на въздуха“, поясни Нено Димов.

 „Пътният трафик е единият източник, а битовото отопление е другият. Успоредно трябва да работим и с двете“, допълни още той.

    „Стойността на газомерите е около 70 хил. лева, средства от бюджета на СО“, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова. „Анализите посочват, че около 60% от замърсяването на въздуха идва от движението на автомобили. Около 40% от битовото горене“, обясни кметът и изтъкна, че строгият контрол е изключително важен.

 „Измерване през септември показа, че само около 6,5% от автомобилите в София замърсяват над допустимите норми. Те пък допринасят за ¼ от замърсяването“, каза още Фандъкова.

 "Целенасочено ще спираме стари автомобили, които се движат по улиците на София. Ще правим техническа проверка". Това каза началникът на Отдел Пътна полиция към СДВР комисар Тенчо Тенев.

 „Когато се констатират стойности над допустимите, ще бъде съставен акт на водача и автомобилът се спира от движение, докато не оправи автомобила, няма да бъде пускан“, посочи той.

 „На първо време газанализаторите са 7, в КАТ имаме 10 канала. 1 газанализатор ще обслужва 2 канала, а другите два са мобилни и ще се поставят в патрулни автомобили“, обясни още комисар Тенев.




Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |