Електрическата змиорка вдъхнови нов източник на енергия

20.12.2017 10:42 0 | Прочетена (827)

Електроцитите у електрическата змиорка се намират в нейни вътрешни органи, които се простират по дължината на тялото на рибата. Отделени чрез изолационните слоеве, електроцитите съхранява енергия чрез биохимичен процес, който изпомпва положителни натриеви и калиеви йони извън изолиращата структура. Всяка клетка има електрически потенциал от около 150 mV.

Разрядът възниква тогава, когато йонните канали се отворят, позволявайки на йоните да се върнат обратно в електроцита. Като се има предвид, че електрическа змиорка има хиляди електроцити, подредени в серии, това животно може да създаде напрежение над 600V по дължината на тялото си си. Удивителното животно може да произведе до 1А с тялото си – от главата до опашката.

Разработката на учените е дело на изследователи от Университета в Фрибург, Университета в Мичиган и Калифорнийския университет. Екипът наподобил пластовата структура на електроцитите на електрически змиорка, създавайки „лист“, покрит с масив от капчици от четири различни гелообразни материала. Някои капчици съдържали натриеви и хлорни йони, докато други съдържали чиста вода. Третият тип капчици провеждал натриеви йони, но не и хлорни, а четвъртият тип провеждал хлорни йони, но не и натриеви.

За да се гарантира, че системата се разрежда контролирано, екипът заимства техника от оригамите, наречена “Миура“. Те маркирали с лазер листа, така че да може да бъде сгънат много прецизно, така че различните капчици да се засрещат в много точен ред. Оказало се, че това кара натриевите и хлорните атоми да се движат между капчиците, подобно на натриевите и калиевите йони у електрическата змиорка.

Новият материал може да генерира 110 V напрежение и да осигури мощност от 27 mW на квадратен метър. Екипът понастоящем работи за подобряване на ефективността на системата. Учените казват, че подобни източници някой ден биха могли да се използват за захранване на медицински импланти и меки роботи.



 Източник: GreenTech.bg



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |