Нов вид за Западния и Южния парк, дървета и фонтан на Славейков и по Графа

13.12.2017 09:54 0 | Прочетена (722)

Зелените площи на София ще придобият нов вид през 2018 г. За тази цел са предвидени немалки средства – 11,7 млн.лв. в бюджета на милионния град. Общината ще преобрази Западния парк, който десетилетия наред беше оставен на произвола на съдбата. Ще се устрои най-накрая и над 40-годишния парк в Младост 1, кой знае защо наричан с некрасивото име Въртопо, а не примерно Източен.
Входът на Южния парк откъм бул. Гоце Делчев също ще бъде модерно преоразен, което по-рано стана с подходите откъм Стрелбище и откъм бул. Витоша. Там е готов и строеният четвърт век нов храм със супер висока камбанария.
Една друг парк – зоопаркът, получава 1,7 млн. лева за нови клетки като специално внимание е отделено на помещенията на маймуните.
Нов вид ще има и за улица Граф Игнатиев с нейните прочути площади. Специално внимание ще бъде отделено на Славейков. Години наред Общината иска да го ремонтира, но плановете да бъде преместен книжният пазар покрай Канала спираха това намерение. Сега е постигнат компромис: книжният пазар остава, но в стила на парижките букинисти, не като битак, какъвто вид има в момента. На площада ще има озеленяване и фонтанът, спрян повече от 10 години, след като уби човек, ще бъде пуснат отново – безопасен и по-красив. Общо 13,3 млн.лв. ще отидат за новия стил на Графа, като ще бъде подменена едновековна канализация и цялата инфраструктура, ще бъдат засадени дървета, които там са кът.
Заради исканията на гражданите за повече улици в най-активно застрояваните южни квартали, Общината е предвидила 10 млн. за отчуждаване на терени за прокарването им в Манастирски ливади, Витоша, Кръстова вада и Малинова долина. Помислено е и за осветлението им – за него отиват други 6 000 000 лв.
В непрекъснато растящите квартали ще има и нови детски заведения. Ще се построят 8 градини и ще бъдат завършени 3 вече започнати сгради. За тази цел са заделени 13 млн. в бюджета от общо 32,2 млн. за образователна инфраструктура. 19 млн. от тях пък са за енергийна ефективност, след като вече ремонтираните около 300 здания по този проект показаха отлични резултати при икономията на отопление и за няколко години ще изплатят инвестицията в съвременна изолация.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |