НДК е готов!

Свързани галерии

07.12.2017 02:21 0 | Прочетена (224)


    19 минути, който пръв започна темата за ремонта на НДК през февруари, когато той стартира, надникна в НДК, за да се убеди с очите си какво е свършено, а какво не е. Ремонтът на Двореца е готов, приет е от всички български и европейски комисии и оценен като качествен и успешен.
За 9 месеца е свършена наистина много работа, както личи. Оказва се, че от изпълнителя Галчев инженеринг са ремонтирани не само Трета зала и няколко по-малки около нея като Осма, Девета и Десета, но и много фоайета, Шеста зала и целият комплекс около нея, Седма зала, даже тераси и покрива там, където е било позволено.
Изцяло подновен е и „мозъкът на НДК” – командният център на всичките му системи, който е бил истинска развалина – т.нар. BMS. Така общо реконструираната и изцяло реновирана площ е 75% от всичките 123 000 квадратни метра площ на уникалната сграда.
На много места, както всеки може да се убеди при посещение, са поставени чисто нови врати, доста по-елегантни от остарелите и тежки досегашни. На някои места те са сложени, за да може да се ограничава достъпът до зоните, които ще бъдат ангажирани единствено и само за Европредседателството. Отваря се и специален вход за делегатите, като между него и вътрешността на Двореца в подстъпите към Първа и Шеста зала са сложени и няколко скенера за охрана.
Само подменените настилки са над 30 000 квадратни метра – 30 декара, а малцина ще забележат, но онези, които го направят ще оценят рехабилитирането и почистването на стените. При каменните това е най-трудно, а те са 2 200 кв.м. – с други думи – над два декара.
Невидимата част от ремонта е подмяната на буквално изгнилите за 36 години от откриването на Двореца инсталации: водопроводната, електрическата и всички останали. Напълно ново е цялото окабеляване. Не по-добро е било състоянието на алуминиевите тавани и именно затова, а не по някакви други причини те са подменени, където е било нужно.
Най-видимо е това в Трета зала, която ще бъде и сърцето на българското Европредседателство. Там всичко е изцяло ново – буквално от тавана до пода, който е двоен, даже и преводаческите кабини, непипнати от доста далечната вече 1981 г.
Трудно се забелязва на пръв поглед и подмяната на хиляди и хиляди крушки на осветителните тела, които са вече с LED осветление. Някъде, какъвто е случаят с Трета зала, цялата система е тотално нова.
Пипнати са много неща: от най-високите по стил – освежени са стенописите в малките зали под Трета, които са нежно докоснати от реставратори, до тоалетните, които бяха голям проблем в НДК, а вече изглеждат на ниво.
Важно е да се отбележи, че са сменени 6 от асансьорите на НДК, които бяха най-амортизирани, а сега именно на тях ще се падне най-много работа по извозване на 22 000 делегати от входа до най-високото ниво, където ще се провеждат заседанията.
По отношение на дизайна и особено на колорита, към които бяха отправени много критики, 19 минути разбра, че такава е била волята на възложителя.
Във връзка с мраморите, те са запазени като материалът е специално шлайфан, полиран и импрегниран, за да бъде предпазен от замърсяване и бъдещи повреди. Сменени са 37-годишните плочки от Исперих в топли тонове с бял италиански гранитогрес, изпъстрен със сиви нишки, за да има визуална връзка с мраморите на стълбите. По желание на възложителя  е оставен и червеният гранит на някои стълбища, който е остатък от предишен козметичен ремонт на Двореца.
В следващия брой ще разкажем подробно за най-важната за Европредседателството Трета зала, както и всички подробности около финансирането на ремонта, което предизвика доста вълнения в медиите.

Ето и някои числа за ремонта, изпълнени по задание

12 900 м2 мокет
13 600 м2 луксозен гранитогрес
Двоен под – 2 100 м2
Реновиране на мраморни настилки – 7 700 м2
Общо ремонтирани и изцяло нови тавани – 58 000 м2
Подменени врати – 300 бр.
Ремонтирани съществуващи врати – 450 бр.
Обновена настилка на площадка пред ВИП вход – 2 050 м2
Подменена хидроизолация по покриви и тераси 8 200 м2
Подменени отоплителни тела – 660 бр
Нови тръбни разводки – 5 500 м
Нови кабелни трасета  и разводки -120 000 м
Подмяна на лампи с LED – 13 000 бр.
Почистване и рехабилитация на съществуващи каменни облицовки – 2 200 м2

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |