Покривни соларни панели произвеждат питейна вода

30.11.2017 11:05 0 | Прочетена (910)

Покривни соларни хидропанели могат да произвеждат чиста, питейна вода за районите с проблемен достъп до живтворната течност. Те са проектирани от аризонската фирма Zero Mass Water. Панелите, наречени SOURCE, могат да бъдат монтирани навсякъде върху сграда, точно като обикновените фотоволтаици, но вместо да събират само слънчева енергия, те използват слънчевите лъчи, за да изтеглят вода от въздуха. Всеки панел има потенциал да събира по 10 литра вода на ден.

Всеки хидропанел се състои от стандартен фотоволтаичен панел, разположен по средата между две „хидропана”. Фотоволтаикът в центъра на масива произвежда ток и задвижва вентилатор, а също и захранва комуникацията на системата с хидропанелите. Самите хидропанели се състоят от два различни патентовани материала, от които единият генерира топлина, а другият абсорбира влагата от въздуха. Заедно те да кондензират водата от въздуха и я изпращат в 30-литров резервоар. Там тя може да се минерализира с калций и магнезий. Оттам водата може да се отведе към тръбопровод за ползване в дома.

Разбира се, количеството влажност в атмосферата и наличната слънчева енергия влияят на продуктивността на панела. Zero Mass Water казва, че дори в райони с ниска влажност и сух климат панелите могат да се използват ефективно.

Цялата система е проектирана така, че да гарантира живот от поне 10 години.

Младата фирма вече е произвела няколкостотин панела. Те са монтирани в различни инсталации в осем различни страни. Zero MassWater казва, че инсталациите са дело преди всичко на страстни техничари – от тези, които рано възприемат всяка нова технология – но панелите биха могли да са от полза за правителствени служби и благотворителни неправителствени организации, работещи в райони със сух климат, ограничен достъп до питейна вода или текущи бедствени ситуации.

Снимка: Zero Mass Water

Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |