Най-голямата ботаническа градина ще цъфти насред пустинята на Оман

17.11.2017 11:05 0 | Прочетена (781)

Може би сухият пустинен пейзаж на Оман хич не е първото място, което идва на ум, когато стане дума за буйни гори. Ала точно там ще се появи изобилна зеленина, когато бъде построена…. най-голямата ботаническа градина в света! Представяйки богатото био-разнообразие на страната, Оманската ботаническа градина, проектирана от Arup, Grimshaw и Haley Sharpe Design, ще бъде разположена върху 1037 акра земя, наситена с местни флора, с две красиви оранжерии, в които ще са скътани уникалните растителни видове на страната.

Разположена в подножието на планината Ал Хаджар в султаната Оман, „площадката“ на ботаническата градина е едно от малкото места в света, където древното морско дъно е все още видимо, след като релефът е бил въздигнат от тектонската дейност. Именно на фона на този уникален изглед архитектите са проектирали комплекс, който да се слее в околната среда, наподобяваща лунен пейзаж.

Посетителите на градините ще се наслаждават на открити пешеходни пътеки, които преминават през вълнообразния пейзаж, виейки се из вади, планини и пустинни равнини, докато се възхищават на внушителното растително разнообразие. В двете оранжерии ще се помещава най-чувствителната флора. Затова интериорната среда е внимателно проектирана така, че да имитира естествената температура и влажност, типични за климата, традиционно обитаван от растенията. Наред с това комплексът ще разполага посетителски център и допълнителни пространства за образователни и изследователски дейности. Те всички ще са посветени на защитата на богатото биоразнообразие в региона.

Сградите и ландшафтът на градините са проектирани да отговарят на стандартите на LEED Platinum. Устойчивостта на проекте е голямо предизвикателство предвид недостига на вода в региона. Благодарение на модерни системи за преработка обаче целият комплекс ще работи със система за напояване със сива вода и използване на устойчиво добита вода.

Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |