Един "копач" генерира между 8000 и 13 000 кг. CO2 за биткойн

16.11.2017 10:37 0 | Прочетена (814)

Въпреки че виртуалната валута биткойн претърпя драматичен спад през последните дни, като цяло през 2017 г. стойността на тези „монети” достигна невиждани висоти. Заедно с това обаче криптовалутата има и огромен енергиен отпечатък. Колосален! Анализаторът по криптовалути Алекс Де Ври е изчислил, че един „копач” на биткойн в Монголия, където се използва основно енергия от въглища, ще генерира между 8000 и 13000 килограма въглероден диоксид за един биткойн и от 24 000 до 40 000 килограма CO2 за час.

Около 300 хиляди биткойн транзакции се извършват всеки ден. Предвид текущите им параметри, всяка от тях използва около 215 киловатчаса (KWh) енергия, споделя анализаторът пред изданието Motherboard. Това е повече, отколкото употребява едно средно домакинство за около три седмици.

За една година „копачите” на биткойн са в състояние да изконсумират 24 тераватчаса електроенергия. Това е колкото цяла Нигерия – страна със 186 милиона души население, отбелязва GreenTech.bg.

Биткойн (bitcoin) се създава чрез „копаене” – процес, който включва използването на мощни изчислителни ресурси, способни да решават сложни криптографски задачи, за да създават нови единици от така наречената валута. Има пропорционална зависимост между цената на виртуалната валута и количеството електричество, което се използва за добив на биткойн от дадена компютърна платформа.

Когато цената се повиши, „копачите” трябва да компенсират това, като добавят по-мощни изчислителни компоненти, обяснява анализаторът. А това увеличава и сметката за енергия. Специалистът оценява, че енергията, използвана от глобалната биткойн мрежа дневно, може да захранва общо 821 940 средни американски домакинства за цял ден.

Важно е да се знае, че изчисленията на Де Ври не са съвсем точни, тъй като зависят от редица вариращи фактори. Дори и при това положение обаче може да се каже със сигурност, че минималното възможно ниво на енергийно потребление за една транзакция е 77 KWh. А това пак е огромно количество енергия.
Източник: Technews.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |