Защитени видове зазидани живи в санирани блокове

14.11.2017 11:03 0 | Прочетена (826)

    Прилепите са защитени видове у нас. Тяхната биологична роля е огромна, а страната ни е известна с най-голямото в Европа разнообразие от видове прилепи. Подобна е ситуацията и с бързолетите, които често обитават кухини в панелни блокове из градовете и също са защитен вид в България.

Въпреки, че в страната тече Национална програма за енергийна ефективност на сградите, финансирана с бюджетни средства, в нея не е предвидена никаква мярка за извеждане и спасяване на прилепите и бързолетите при полагането на изолационните материали. На практика се оказва, че програмата за саниране нарушава действащото законодателство – и национално, и европейско – за защитата на прилепите и за опазването на биологичното разнообразие.

„На 5.11.2017 г. бяхме в Бургас по молба за помощ за прилепи в санирани в момента сгради. Това са такъв тип жилищни блокове, които са изключително подходящи и гостоприемни за прилепи. Те в момента гъмжат от живот. Тогава беше по-топло и се чуваха ясно, докато човек си върви покрай блока,“ пише Вяра Крушкова, рехабилитатор на прилепи от „Дивите животни“ в писмо до директора на РИОСВ Бургас. Според нея, най-вероятно повечето от прилепите в бургаските блокове са от вида Ръждив вечерник. Животните са обречени на смърт „без право на обжалване и без да има каквато и да била заслуга за смъртта си“, защото в много от блоковете предстои саниране.

Прилепите в градската среда обитават най-често лесно достъпните кухини на панелните блокове. Това са таванските пространства, дилатационни фуги, процепи под мазилките. Убежища за летящите животинки се получават и в процеса на експлоатация на блока – напрмер малка пролука покрай декоративно стъкло на балкон, фуги под первази, дограми. Прилепите „са навсякъде, където могат да се мушнат и да пропалзят. А някои от тях са 4-сантиметрови – не им трябват големи пролуки, за да влязат,“ обяснява експертът на „Дивите животни“.
За да се предпазят прилепите и птиците, обитаващи подобни кухини в многофамилсните жилищни сгради, за всеки саниран обект е нужно да се направи обследване и да се изберат конкретни мерки. Важно е първо да се установи не само къде има животни. От значение е и да се оцени къде биха могли да се приютят, макар да не присъстват към дадения момент.

Подобна практика обаче не съществува в момента. От 6 октомври тази година е сформирана работна група към МРРБ, която до края на декември трябва да изготви решение на проблема. То следва да бъде разписано като норматив и да се прилага по време на саниране. Това означава, че ефективно опазването на прилепите и птиците в санираните блокове може да започне най-рано от догодина. Дотогава обаче текущите проекти за саниране ще продължат да зазидват живи прилепи и бързолети в жилищните блокове.

Проблемът може да окаже и тежко социално въздействие, тъй като на практика в случая е налице погазване на националното и европейското законодателство. Системното им нарушаване може да доведе до отварянето на разследване, а дори и на наказателна процедура, от страна на Еврокомисията срещу България по линия на директивата „Eurobats“ и регулациите за опазване на дивия живот.

„…Аз съм разбивала стена със зазидани прилепи, вадила съм ги от там, лекувала съм ги месеци после. Борила съм се за тях така, както смятам да го направя и за тези. Защото ръцете ми още усещат малките тела в монтажна пяна. И защото още помня полета им към свободата после“, казва Вяра в емоционалното си писмо до РИОСВ.

Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |