Засаждат 73 млн. дървета в Амазонието

13.11.2017 10:56 0 | Прочетена (1178)

 73 млн. дървета ще бъдат засадени в бразилската част на Амазонието до 2023 г., което е най-голямото тропическо презалесяване в историята, съобщава World Economic Forum.

Проектът на Conservation International обхваща 30 000 хектара земя, равняващи се на 30 000 футболни игрища или близо 70 000 акра.

 "Съвместно с партньорите си ние предприемаме най-големия проект за възстановяване на тропическа гора в света, намалявайки разходите по време на процеса. Съдбата на Амазонка зависи от това, както и тази на 25-те милиона жители на региона, безбройните видове и климата на нашата планета," заяви д-р М. Санджаян, главен изпълнителен директор на Conservation International.

Амазонската дъждовна гора е най-голямата в света, която е дом на местни общности и огромно биологично разнообразие.  381 нови вида са открити само между 2014-2015 г.

Но тази ценна земя е застрашена от търговската експлоатация на природните ресурси и минерали, както и агробизнеса, посочва редакционният директор на Conservation International Бруно Вандер Велде.

"Проектът за повторно залесяване задоволява спешната необходимост от развитие на икономиката на региона, без да се разрушат горите и да се осигури благоденствието на неговите хора", отбелязва той.

 Вместо засаждането на фиданки - което е трудоемко и и изисква големи ресурси, ще бъдат посяти семена на повече от 200 местни горски вида на всеки квадратен метър от обезлесената земя.  Това ще позволи по естествен начин да бъдат премахнати слабите растения.  Техниката на засаждане Мувука позволява повече от 90% от местните дървесни видове да покълнат. Не само това, но те са особено устойчиви и оцеляват при суша до шест месеца.

Приоритетните области за възстановяване са Южна Амазона, Рондония, Акре, Пара и водосборът на Xingu.

Бразилското министерство на околната среда, Глобалният фонд за околната среда, Световната банка, Бразилския фонд за биоразнообразие и екологичната компания "Амазонка на живо" в Rio са също партньори в това усилие.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |