Яйцето удари 40 стотинки, 10 ст.разлика от град до град

09.11.2017 15:17 0 | Прочетена (280)

На места в страната цената на едно яйце надхвърля 40 стотинки, а потребители сигнализират в социалните мрежи, че скокът е до 10 стотинки в различните магазини в страната, съобщи Дарик.
Въпреки това от Съюза на птицевъдите обясниха, че няма да има по-голям ръст на цената и пазарът ще се успокои: „Доста голяма част от нашите производители се ориентират към експорт и това е, защото в момента интересът от преработвателите в ЕС е доста голям и се предлагат високи цени. И предизвестието тук за покачване на цената е доста дълго. В различните вериги има различни цени, но веригите, които нямат дългосрочни договори, не успяват да се конкурират адекватно в момента. Веригите с по-дългосрочни отношения и договори успяват да задържат пазара в разумни граници. Това нещо не може да се очаква да е дълготрайно. Вероятно съвсем скоро на пазара ще се върне необходимото спокойствие“. То обаче ще бъде на тези високи нива поне до празниците, става ясно от позицията на бранша.
Потребителите са особено чувствителни при покачване на цените на основните хранителни продукти, особено в навечерието на зимните ваканции.
Още повече, след като стана ясно, че сме изяли стотитици хиляди яйца с фипронил, които свободно са се продавали, включително и в най-популярните европейски вериги, представени у нас.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |