2017 ще бъде сред трите най-топли години

08.11.2017 10:03 0 | Прочетена (740)

2017 ще бъде една от трите най-топли години в историята на метеорологичните наблюдения, съобщава The Guardian, позовавайки се на заключенията на Световната метеорологична организация (WMO).

Резултатите от изследването бяха представени в Бон, където се провежда международна среща на високо равнище за опазване на планетата от изменението на климата.

Температурата на въздуха за първите девет месеца на 2017 г. не надвишава цифрите за 2016 г., която постави рекорд заради явлението Ел Ниньо, но тя е по-висока от всички години, предхождащи 2015 г. Феноменът Ел Ниньо е свързан с промените в климатичните показатели в Тихия океан, което се характеризира с повишаване на температурата на повърхностните води в Тихия океан и води до природни бедствия. Ефектът се наблюдава на всеки 3-7 години.

Генералният секретар на Организацията Петер Таалас заяви, че последните три години са трите най-горещи и се запазва общата тенденция.

„Бяхме свидетели на изключителни метеорологични явления: в Азия температурата достигна 50 градуса по Целзий, рекордни по своята мощ урагани бяха един след друг в Карибско море и Атлантическия океан, достигайки дори до бреговете на Ирландия, милиони хора са бяха засегнати от проливни дъждове и наводнения, а Източна Африка изпитва суша”, припомня той.
Източник: Economic.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |