Соларни автомобили се състезават из австралийската пустиня

10.10.2017 10:36 0 | Прочетена (735)

Световното соларно предизвикателство започна в неделя с участието на 42 соларни автомобила, които ще се опитат да пресекат тропическия север на Австралия до южните й брегове – изморителна надпревара от 3 000 км. Състезанието от северния град Дарвин до южния град Аделаида се очаква да отнеме една седмица. Повечето автомобили ще се движат със скорост от 90-100 км/ч, задвижвана само от слънцето.

Най-бързото време в състезанието досега е постигнато от японския университет “Токай” през 2009 г., завършвайки трансконтиненталната надпревара само за 29 часа и 49 минути.

Белгийският отбор Punch Powertrain стартира първи в неделя, след като бе постигнал пробно време от 2:03.8 за 2.97 км, достигайки средна скорост от 83.4 км/ч.

Шампионите от 2015 – отборът Nuon от Технологичния университет в Делфт в Нидерландия – варват, че имат всички шансове да си върнат наградата.

“Всички автомобили изглеждат съвсем различно (тази година), а всичко, което знаем, е, че имаме добра кола, тя работи перфектно през последните няколко дни и сме уверени, че ще направим всичко възможно да спечелим”, каза ръководителят на отбора Сара Бенкинболт.

Директорът на състезанието Крис Селууд заяви, че събитието, което се състои веднъж на две години, е привляко участници от повече от 40 държави. Надпреварват се екипи пт страни като САЩ, Япония, Германия, Чили, Холандия, Великобритания, Малайзия, Белгия, Швеция, Иран, Южна Корея, Индия, Хонконг, Южна Африка, Полша, Тайланд, Турция, Канада, Тайван и Австралия.

Министърът на туризма и културата на Северната територия – Лорън Мос – заяви, че правителството й спонсорира с 250 000 долара състезанието, което показва, че има ангажимент да да постигне 50% възобновяема енергия за територията до 2030 г. “Иновацията е в основата на събитието и технологиите, демонстрирани през тази година, ще повлияят на развиващите се соларни иновации за превозните средства и домакинствата в бъдеще”, каза тя.

Снимка: World Solar Challenge
Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |