Tesla патентова машина за смяна на батериите на електромобили

26.09.2017 10:32 0 | Прочетена (793)

В не толкова далечното бъдеще, когато електрическите автомобили (EV) ще са масови, може би няма да чакаме на опашка за зареждане на батериите, както сега се чака за наливане на гориво. Производителят на електромобили Tesla наскоро подаде заявка за патент за технология за мобилна смяна на батериите на електромобили, която може да замени изчерпаната батерия за по-малко от 15 минути.

През 2013 г. фирмата се заигра с идеята за изграждане на стационарни платформи, които да сменят батериите на колите. Но тази идея така и не оживя. Сега производителят на електромобили подобрява по концепцията с визия за по-компактна и мобилна версия, която ще може да работи на стратегически места, където не винаги са налице зарядни станции.

Както съобщава Elektrek, оригиналната система на Tesla трябваше да е напълно автономна, но по-новата може би ще се управлява от техници. Тя претендира да може да осигури подмяна на акумулатора на електромобил за „по-малко от петнадесет минути“. АНАлизаторите определят това като „по-правдоподобно“ от обещаваните по-рано 90 секунди.

Заявката за патента гласи: „В някои случаи системата за подмяна на батерията е конфигурирана да се използва от един или повече техници, които ще следят някои аспекти от работата на системата и ще правят необходимите промени, когато е уместно. Например, системата за смяна на батерии може да бъде инсталирана на отдалечено място (например по магистрала между два града) и един или повече техници могат да бъдат на място за управление на системата. Това може да намали или премахне необходимостта системата да има зрителни компоненти, които в противен случай ще са необходими за подравняване на комплекта батерии или други компоненти. Използвайки техниките, описани тук, може да е възможно да се смени батерия на превозно средство за по-малко от петнадесет минути“.

В заявката за патент се споменават батериите на колите Model S и Model X. И за двата модела батериите са проектирани така, че да могат лесно да се подменят. Не такъв е случаят с Model 3.

Източник: Greentech.bg.





Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |