Умира отровена свещената река Ганг

30.08.2017 10:29 0 | Прочетена (884)

Свещената река Ганг в Индия започва като кристално чисто поточе високо в ледените дипли на Хималаите, но мръсотии и отровни утайки, които поема по пътя си покрай големите градове и индустриални зони, я превръщат в огромна пълзяща отрова. Почитана от милиарди хиндуисти и източник на вода за 400 милиона души, „Майка Ганг“ умира, въпреки десетилетните усилия да бъде спасена.

Хиляди индийци се потапят всеки ден в голямата река Ганг. Те къпят в нея и своите идоли – убедени са, че това опрощава греховете им. Хората пият вода от реката и я използват за поливане на насажденията си. До неотдавна това е било естествено – и напълно безопасно. Но днес водите на реката са пълни с вещества, които я правят буквално отровна. Ганг е дълга 2500 километра и преминава през гъсто населените равнини на Северна Индия. След преминаването ѝ под мостовете на индустриалния град Канпур цветът на водата става тъмносив. Промишлени отпадъци и отпадни води се изсипват от отворени канализации, талази пяна се носят по повърхността. В един участък реката става дори червена.
Правителството на премиера Нарендра Моди обеща да построи множество пречиствателни станции и да премахне бояджийниците от протежението на реката, но планът му за прочистването на Ганг така и не се случва, пише Ройтерс. Десетки хиляди литри канализационни води се изливат в реката всеки ден и едва около четвърт от тях се третира.

В 14-милионния столичен град Калкута хората се къпят в мътните води на свещената река и четкат зъбите си – редом до камари от боклук. В покрайнините пък тухлени пещи и фабрики се издигат край речните брегове, изхвърляйки отпадъците си право в реката.

Местните хора тъгуват. Мястото е любимо на религиозни поклонници, а наред с това тук идват и много хора, за да изпратят своите покойници на клади в реката.

Навлизането във водите й вече е опасно за тях. Жителите на селата около устието на Ганг са напълно отчаяни. Те са убедени, че реката умира. А умре ли тя – умират и те.
Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |