Силни снежни бури връхлитат Марс вечерно време

23.08.2017 10:37 0 | Прочетена (980)

Тайните на Червената планета, която Илън Мъск толкова силно мечтае да колонизира, малко по малко излизат наяве. Отдавна се знае, че на Марс има сняг, но доскоро се смяташе, че той пада бавно и равномерно от ниски облаци. Сега ново проучване, посветено на климатичните условия на планетата, показва, че там връхлитат силни снежни бури. Те са кратки, много интензивни и се появяват само вечерно време.

Все пак на Марс няма да може да се правят снежни човеци или да се карат ски. „Стоейки на повърхността, няма да видите дебело снежно одеяло, а по-скоро обилен слой скреж“, обяснява експертът по динамика на планетарни атмосфери Аймерик Спига от университета „Пиер Кюри“ в Париж, цитиран от БГНЕС.

Причината е, че атмосферата на Марс съдържа много малко влага, тъй като е 100 пъти по-рядка от тази на Земята. Въпреки това е достатъчно гъста, за да създава метеорологични условия, включително облаци и ветрове. Още през 2008 г. бе установено, че на полюсите на Червената планета има големи ледени покривки, покрити с тънък слой прах.

Изследванията бяха направени посредством кораба „Феникс“ на НАСА, който достигна повърхността на планетата успешно. Тогава роботизираната лаборатория анализира климатичните условия и откри следи от дъжд. Други два сателита също установиха евентуалното наличие на валежи през нощта над северния полярен регион.

Настоящото проучване се основава на атмосферни модели на Марс, изготвени благодарение на по-прецизна информация за времето там. Изследванията сочат, че охлаждането на водните облаци през студените марсиански нощи може да създаде нестабилни условия в тях.

„Установихме, че валежите от сняг под облаците се пренасят посредством бурни, постепенно стихващи ветрове“, коментира Спига. Той сравнява марсианските снежни бури със земните климатични феномени, известни като микропориви – при тях студен и наситен въздух, пренасящ дъжд или сняг, се „изсипва“ рязко от облак.

Марсианската атмосфера е съставена от 95% въглероден диоксид, както и от по 2% аргон и азот. Има също така следи и от кислород, неон и азотен оксид. Заради своята отдалеченост от Слънцето, на Марс е изключително студен, като средната температура там е минус 63 градуса по Целзий. За сравнение средната температура на Земята е 16 градуса по Целзий.

Източник: Economic.bg.






Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |