Бракониерски мрежи за калкан убиват дефлините

Свързани новини

08.08.2017 10:02 0 | Прочетена (706)

 Мрежите за улов на калкан са причина за високата смъртност при делфините. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Константин Михайлов от Института по рибни ресурси във Варна, консултант в отдел "Ихтиология“.

"Случайният приулов в повечето случай е свързан с незаконен риболов и са необходими общи усилия на институциите и на рибарите за взимане на мерки", каза още Михайлов.

„Нашето крайбрежие е опасано няколко пъти с рибарски мрежи за калкан. Има горещи точки най-вече в северната му част в района на Шабла, Дуранкулак, и в южната – в района на Созопол, Ахтопол, Варвара. Крайбрежието ни е опасано с над 10 000 километра такива мрежи. Особено през пролетния сезон, когато калканът мигрира към брега за отхранване и размножаване, това е рисковият сезон за смъртност при китоподобните. Най-вече смъртността е при морската свиня и в по-малка степен при афалата“, допълни Михайлов. Той уточни, че няма целенасочен лов на делфини, както е било преди години и популацията в Черно море бележи ръст, но според него е необходим специфичен анализ на смъртните случаи и взимане на конкретни мерки.

Снимка: БГНЕС 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |