Съдът на ЕС: Полша да спре да сече дървета в Беловежа

31.07.2017 10:38 0 | Прочетена (659)

Съдът на Европейския съюз нареди на Полша незабавно да спре масовото изсичане в дървета в древната защитена гора Беловежа.

В средата на юли ЕК поиска от евро-съда спешни мерки спрямо Полша, за да спре сечта в Беловежа, след като заведе дело срещу страната заради този проблем. Лесът е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Разположена до границата между Полша и Беларус, това е една от последните девствени гори на Европа. Тя е дом на най-голямото стадо от европейски бизони, както и на уникални птици и насекоми.

В своето временно решение Съдът на Европейската общност заяви, че дърводобивът трябва да спре незабавно, тъй като това може да причини „сериозни и необратими щети“ на гората. Основното дело, заведено от Комисията срещу Варшава в Съда на ЕО, може да продължи с години.

Аргументът на ЕК е, че сечта нарушава законите за защита на дивия живот. Полското министерство на околната среда, което отказа да коментира съобщението на Съда на ЕО, винаги досега е отговаряло с аргумента, че сечта е нужна, за да се опази гората от нахлуване на бръмбари. Управляващата партия „Право и справедливост“ наскоро даже утрои квотата за дървесина, която може да бъде добивана в Беловежа.

Природозащитниците твърдят, че по-голямата част от изсечените досега дървета не са били засегнати от бръмбари или други вредители. Те провеждат редовни протести, за да се опитат да спрат дърводобива в гората. ЮНЕСКО също призова Полша да спре да реже дървета във вековния лес.
Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |