ООН: България със значителен спад на битовите отпадъци

21.07.2017 11:12 0 | Прочетена (651)

България значително е намалила генерираните битови отпадъци през последните години. Това се казва в доклад на Икономическата комисия за Европа на ООН (ИКЕ на ООН), която извърши преглед на постигнатото от страната ни в областта на околната среда, цитирана от министерството на околната среда и водите.

Това е третият преглед на резултатите, който обхваща периода 2007-2015 г. В доклада се отбелязва „значителен напредък“ по проследените показатели в сферата на околната среда.

Според оценката по отношение на битовите отпадъци е постигнат много добър резултат и по процент обхванато население в организираното управление на отпадъците – вече 99,6% от българите (отразени са последните данни към 2016 г.). Отбелязва се и напредъкът в изграждането и модернизирането на съоръженията за пречистване на отпадъчни води.

Друг критерий в прегледа, по който България е оценена високо, е постигнатото в биоразнообразието. Според анализа за 10 години броят на защитените територии е увеличен с 43% - резултатът е отчетен през 2014 г. спрямо 2004 г. За същия период площта на защитените територии е нараснала с 25,56%.

Положително е оценен напредъкът в развитието на политическата рамка за околна среда. Постижение в тази насока е присъединяването и участието във важните многостранни екологични споразумения. България е сред страните, които успешно изпълняват изискванията на рамковата конвенция на ООН по измененията на климата.

По важни за страната ни показатели – като качеството на въздуха, е регистрирано модернизиране на системата за мониторинг. Наблюдава се значително намаляване на вредните емисии в атмосферата. Изградена е и система за мониторинг на шума. Забележителен напредък има при използването на енергия от ВЕИ, като делът й достига 16,3% през 2012 г. – с това е изпълнена целта от поне 16% през 2020 г.

Заедно с положителните оценки в доклада за набелязани и редица препоръки по отношение на подобряване на политическата рамка за управление на околната среда, по-широко прилагане на финансовите инструменти, подобряване на мониторинга, управлението на водите, управлението на отпадъците, качеството на въздуха и биоразнообразието. Участието в прегледа е доброволно и препоръките нямат задължителен характер, но МОСВ и останалите компетентни ведомства ще ги анализират и ще планират мерки по изпълнението им.

Източник:бТВ

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |