Роботи ще добиват ценни ресурси от Луната

18.07.2017 10:47 0 | Прочетена (833)

Американската компания Moon Express планира добив на ценни ресурси извън пределите на нашата планета. Погледите са насочени към Луната, където ще бъде построена индустриална база, а добивът на вода и метали ще се извършва с роботи.

По-рано тази седмица Moon Express разкри своя проект за изграждане на база на южния полюс на Луната, на която ще бъдат „заселени” роботизирани системи от нов клас, съобщи  The Verge. Амбициозният план предвижда добив на вода и благородни метали от земния спътник и доставката им за нуждите на НАСА и други заинтересовани клиенти.

За целта компанията подготвя фамилия роботизирани космически кораби MX Robotic Explorers, които ще кацат и доставят оборудване на Луната и освен това ще връщат добива на Земята. Според разработчиците, MX Robotic Explorers са уникални системи, без аналог – с тяхна помощ ще бъде осигурено постоянно присъствие на роботи на Луната, които ще извличат ресурси от недрата на земния спътник.

Moon Express вярва, че пълноценен „щат” от нейните роботи ще изненада приятно инвеститорите в проекта с размера на печалбата, в случай, че целият добив бъде успешно доставен на Земята.

Първият роботизиран модул се нарича MX-1E. Неговата задача е не само да закара оборудването на Луната, но и да достави след това добитите ресурси на Земята при обратния си полет. Първоначалният капацитет на MX-1E е само 30 кг, но компанията планира създаване и на няколко по-големи апарата.

По план, ракетата-носител на MX-1E трябва да излети към Луната от космодрума в Нова Зеландия чрез експериментална ракета Electron, произведена от Rocket Lab. Това ще се случи в близките две години, като се очаква базата да заработи през 2020 г. Повече технически подробности за проекта не бяха разкрити от Moon Express.

Компанията участва с MX-1E в надпреварата Google Lunar X Prize – международно състезание за изпращане на първия частен роботизиран космически кораб на повърхността на Луната. Преди една година Moon Express стана първата компания, получила одобрение от правителството на САЩ да изпраща подобни кораби отвъд орбитата на Земята.

Източник: Technews.bg.



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |