ЕК поиска Полша да спре сечта в древна гора

14.07.2017 10:48 0 | Прочетена (742)

Европейската комисия заведе дело срещи Полша в Съда на ЕС и поиска от него да приеме спешни мерки, с които да принуди страната да спре изсичането на дървета в защитена древна гора. Ходът нажежи многобройните спорове между ЕК и евроскептичното правителство на Полша.

Гората Беловежа, разположена на границата с Беларус, е една от последните и най-големи останали райони от вековния лес, някога покрил голяма част от Европа. Зоната е част от Световното наследство на ЮНЕСКО и е защитена по програмата на ЕС „Натура 2000“.

Утроявайки квотата за а дървесина, която може да бъде добивана в трите горски масива в защитената област, полският министър на околната среда Ян Жишко настоява, че дърводобивът е необходим за защита на гората срещу бръмбари-вредители. Комисията пък казва, че застрашава дърводобивът застрашава местните видове и местообитания.

„Тъй като дърводобивните дейности са започнали в значителен мащаб, Комисията … иска от Съда временни мерки, които принуждават Полша незабавно да прекрати дърводобивната работа“, заяви изпълнителният орган на ЕС в изявление, обявяващо жалбата в Съда на Европейската общност.

Полското министерство на околната среда заяви, че ще докаже случая си в съда. „Радваме се, че случаят ще бъде отнесен до трибунала, защото сега ще можем да представим безспорни документи, които оправдават стъпките, които сме предприели в гората Беловежа“, съобщи министерството, цитирано от държавната информационна агенция PAP.

Министърът на околната среда Жишко – когото Ройтерс описва като „ловец, подкрепян от мощни лесовъдни и ловни лобита“ – казва, че местните общности се нуждаят от дърводобива, за да защитят горите и прехраната си. Той смята, че обвиненията за сечта на гората са „безпочвени международни притеснения“. „Твърдо се противопоставям на обидите, насочени срещу Полша и поляците“, заяви в изявление тази седмица Сзизко.

Обикновено са нужни около две седмици на Съда на Европейския съюз, за да вземе решение за временни мерки, казаха юристи. Ако това не се случи преди лятната ваканция на съда, която започва на 21 юли, решението ще остане за септември.

„Решението за временните мерки не може да бъде обжалвано. Полското правителство ще трябва да се съобрази с него“, каза Агата Сзафраниук, адвокат от екологичната група ClientEarth.

Източник: Greentech.bg.






Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |