Първата вертикална гора в Холандия ще има 10 000 растения

07.07.2017 10:40 0 | Прочетена (710)

Малко след старта на първия „град-гора“ в Китай, в света, Stefano Boeri Architetti обявиха и, че са спечелили конкурс за първата вертикална гора в Холандия. Тя ще бъде изградена в Утрехт. Кулата Хоуторн ще бъде покрита със зеленина и се очаква растенията по нея да поемат по над 5,4 тона въглероден диоксид. Тя ще е еквивалентна на един хектар дървета. Зеленината ще бъде инсталирана върхукулата, за да се създаде истинска градска екосистема с над 30 различни растителни вида.

Кулата, чието строителство трябва да започне през 2019 г.ще влива зеленина в сърцето на района булевард Яаарбеурс близо до гарата на Утрехт. Кулата Хоуторн ще е една от общо две високи сгради, които ще се издигнат там – втората ще е проектирана от американското студио MVSA, базирано в Амстердам. „Кулата с височина 90 метра, проектирана от Stefano Boeri Architetti, се опитва да създаде в центъра на Утрехт новаторски опит за съжителство между град и природа“, казват архитектите. Около 10 000 растения от различни видове – 360 дървета, 9 640 храсталаци и цветя – ще бъдат инсталирани по всички страни на фасадата.
Сградата със смесено предназначение ще е интегрирана като „нов здравословен център на Утрехт“ и ще включва офиси, фитнес и йога-зала, паркинг за велосипеди и обществен развлекателен център. Неговият мащаб и дизайн ще допълват околната градска тъкан. В кулата ще има и „Център за вертикалната гора“ – изследователски център в областта на градското залесяване, който е отворен за обществеността. Той ще се намира на приземния етаж и ще е свързан директно с градината на покрива на шестия етаж. Изследователският център ще показва различните технически и ботанически решения, избрани за кулата, и ще проследява развитието на вертикалните гори, които са в процес на изграждане по целия свят.

Кулата Хоуторн е най-новата вертикална гора, която ще намерим ясто в сърцето на Европа и следва стъпките на други проекти за градско залесяване, проектирани от Stefano Boeri Architetti. Сред тях са вертикалните гори в Нанджинг и Лозана, покритият със зеленина планински хотел в Гуейджоу, както и други зелени сгради в Париж, Тирана и Шанхай.

Очаква се строителството на кулата Хоуторн да завърши през 2022 г.


 Източник:  Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |