Въздухът по-мръсен с павета

06.07.2017 16:03 0 | Прочетена (339)

Паветата гарантират мръсен въздух, защото задържат прах, пясък и кал. Освен това те се чистят много по-трудно в сравнение с асфалтираните улици. Колкото повече павета има в центъра на София, толкова по-мръсен ще бъде въздухът в столицата.
Софиянци ще излязат на протест, ако министърът на културата Боил Банов реши да остави паветата на бул. Прага. Съдбата на улиците в града трябва да бъде в ръцете на софиянци, а не на човек от провинцията.
Единствените ценни павета в града са жълтите на бул. Александър Батенберг, а тях никой не иска да ги маха.  
На протеста срещу асфалтирането на бул. Прага се събраха едва трима души. Малобройните недоволни призоваха при настоящия ремонт паветата да не бъдат премахнати. Само за сравнение, на бунта срещу демонтирането на паметника 1300 години България се събраха много повече хора, но на тях няма кой да обърна внимание.
Няма как да искаш чист въздух в идеалния център на София и да настояваш основни пътни платна да не бъдат асфалтирани, а да бъдат с паважна настилка. Двете неща се взаимоизключват.
Няма смисъл в столицата да има други улици с павета, освен споменатия вече бул. Александър Батенберг. Причините за това са много.
Първо, поддръжката им е доста скъпа, а и няма кой да ги реди. Няма смисъл на бул. Прага да има такъв тип настилка, която след това няма кой да поддържа. Никой не иска нито да си чупи колата, нито да бъде обливан в кал при всеки дъжд.
Второ, такъв тип настилка е по-трудна за миене през лятото и за опесечаване през зимата, която у нас е доста дълга – понякога и около 6 месеца.   
Трето, шумът при такъв тип настилка е много по-голям в сравнение с асфалта.
19’ припомня, че ремонтът на бул. Прага започна в началото на месеца. Паветата ще бъдат откарани в склада на Столичната община в квартал Враждебна и ще бъдат поставени на други вътрешно квартални улици. Реконструкцията на пътното платно предвижда подмяна на канализационната мрежа, настилката и уличното осветление, а гранитните бордюри ще останат. На местата, където липсват, те ще бъдат подменени с нови, но не бетонни, а гранитни.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |