Откриха първата соларна бензиностанция в ОАЕ

05.07.2017 10:34 0 | Прочетена (647)

Държавна петролна компания в Обединените арабски емирства неотдавна откри първата в страната бензиностанция, захранвана със соларна енергия. Тя се намира в Дубай.

Emirates National Oil Company съобщи, че бензиностанцията на главната улица „Шейх Зайед“ е покрита със слънчеви панели. Те могат да генерират до 120 киловатчаса. Според данните на Emirates National Oil Company, това е с около 30% повече електроенергия, отколкото е необходима за функционирнето на бензиностанцията. Затова излишната мощност е насочена към електрическата мрежа на града.

Макар че е четвъртият най-голям производител на петрол в ОПЕК, ОАЕ се е заела сериозно да се превърне в глобален център за развитие на възобновяемата енергия. В процес на изграждане са няколко големи соларни ферми, а освен това страната е домакин на глобалната централа на Международната агенция за възобновяема енергия.

Някои анализатори разглеждат като лицемерно това поведение, при което страни-прозиводители на мръсни енргийни източници – такива като петрол и въглища – преминават към използване на възобновяеми източници, а изкопаемите горива продават на други държави.

Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |