Намаляват глобите за внос и продажба на ГМО

Свързани новини

26.06.2017 09:25 0 | Прочетена (889)

Изцяло нов Закон за храните, изготвен от земеделското министерство, предвижда да се намалят санкциите за производство и продажба на нови храни, хранителни съставки и генетично модифицирани храни, съобщи БГНЕС.
С реализирането на скандалния проект „ще се опрости правната рамка” и ще се осигури пълно съответствие със законодателството на Европейския съюз, смятат от Министерството на земеделието и храните.
В текста има моменти, които трябва да доведат до сериозен дебат преди приемането на новия Закон за храните. Предлага се намаляване на размерите на имуществените санкции за производството и продажбата на нова храна или нова хранителна съставка, генетично модифицирана храна, ГМО за използване в или като храна или храна, съдържаща съставки, произведени от ГМО и за пускане на пазара или използване на неразрешени първични пушилни кондензати и първични катранови фракции в или върху храни или при производството на извлечени пушилни ароматизанти. Срокът за обществено обсъждане е един месец, а очакванията са приемането на новия закон да се осъществи от Народното събрание през есента.
 Предвиденият в Закона за храните регистрационен режим „облекчава бариерите” за започване на бизнес с производство и търговия на едро с храни от неживотински произход, търговия на дребно с храни, което е изцяло в изгода на мощните интереси на ГМО-лобито, но пред публиката се рекламира улесненото отваряне на обекти за обществено хранене. Което също е нож с 2 остриета при липсващия контрол от страна на Агенцията за безопасност на храните. Избраният модел предполага регистрация на обект до 5 работни дни след подаване на заявлението за регистрация и придружаващите го документи, след което обектът може да започне дейност.
 Предвижда се повишаване на санкциите, налагани за нарушение на разпоредбите на законодателството по безопасност на храните, с цел повишаване ефективността на контрола на изпълнението им, като 19’ напомня, че преди кампанията, подета от премиера, след като първи у нас писахме за рязката позиция на Унгария и Полша за двойните стандарти в Източна и Западна Европа, Агенцията по храните за 2 години беше установила само 2 (две) опасни.
 





Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |